WINSTON MONTGOMERY – BREAKFAST IN TEXAS (AND OTHER EXCURSIONS)

Artiest info
Website
 
Label: Cool Grey City Records
Info: Hemifran

In zijn leven heeft de Amerikaanse singer-songwriter Winston Montgomery zowat heel Amerika doorkruist vooraleer hij zich uiteindelijk in de ‘cool grey city of love’ San Francisco heeft gevestigd waar hij inmiddels meer dan 40 jaar woonde en waar hij mocht genieten van de seks, drugs en rock’n’roll die veelvuldig aanwezig was en is in deze Californische grootstad. Zijn muzikale carrière speelde zich voornamelijk af in de wereld van de rock ‘n’roll, een genre dat hij ook nu nog beoefent, zij het met wat minder swingende rockmuziek die dezer dagen wat meer neigt naar folk, country en Americana.

Dat is toch wat we kunnen horen in de twaalf liedjes die hij dit jaar heeft opgenomen voor zijn nieuwste plaat “Breakfast In Texas (And Other Excursions)”. Hij componeerde zelf de teksten en de muziek voor deze songs, met uitzondering van de albumtiteltrack die hij samen heeft geschreven met Tracy Clay Manning en die we hierbij op de eerste audiovideo hebben toegevoegd. Het album werd met producer Peter Oviatt opgenomen in de ‘Moonflower Sounds’-studio in Taos, New Mexico waar Winston Montgomery tegenwoordig gehuisvest is. De plaatopname vond plaats met instrumentale support van Peter Oviatt zelf op basgitaar, banjo en mandoline, Dave Chmil op akoestische en elektrische gitaren, Kory Krahl op viool, Dan Lizdas op keyboards, Tom Pryor op pedal steel en Brent Berry op drums.

Voor de teksten van zijn liedjes laat Winston Montgomery zich inspireren door de dagdagelijkse dingen uit zijn leven. Daardoor zingt hij over mensen die hij persoonlijk kent in de nummers “The Joneses Of Roswell, New Mexico” en het ‘Ron Sexsmith’-achtige “Hey Ricky, Hey Lucy” met mooie backing vocals van Audra Rogers. In het bluesy liedje “With Apologies To Leonard Cohen” (zie 2e audiovideo) verontschuldigt hij zich bij de Canadese dichter-troubadour voor het feit dat hij diens sombere liedjes mettertijd een beetje beu is geworden.

Ook het amper 7000 inwoners tellende stadje Taos, New Mexico wordt het verheerlijkende onderwerp van twee van zijn liedjes in “The Taos Song” en “Taos Is The Huggingest Town”. Dat hij ervan houdt om een humoristische noot in zijn songs te verwerken blijkt dan weer uit de grappige nummers “Salad”, “Cadillac Coffin” en albumafsluiter “Vrroom, Vrroom, Vrroom”. Voor het liedje “Moonshine And Bluegrass” werden de voor dat genre onontbeerlijke banjo en mandoline bovengehaald. De liedjes op het album “Breakfast In Texas (And Other Excursions)” van Winston Montgomery worden stuk voor stuk gekenmerkt door hun complexloosheid en door hun vlot in het gehoor liggende melodieën.

(valsam)
“As with his previous records, the twelve folk, blues and country songs on the newest record ‘Breakfast In Texas (And Other Excursions)’ from the Taos, New Mexico based American singer-songwriter Winston Montgomery are humorous, without any complexity and they all sound as easy listening music.” – www.rootstime.be